Om stuteriet

Gunilla

kolnasloggaJag är född 1956 och bor på en gård i Koppslahyttan, utanför Borlänge, med min sambo Ola, mina ponnyer och hundar. Jag har varit tokig i hästar sedan bebisstadiet. Jag fick min första häst när jag var 12 år, en liten nordis som var FUX! gunilla13arEn väldigt speciell häst som lärde mej mycket. Mamma och hennes dåvarande sambo skaffade även några travhästar, jobbade en del på travbanan. Men det var ridning som jag var mest intresserad av, framförallt hoppning. Tävlade en del men bara på klubbnivå. Det föddes också en del föl hos oss. Jag är förresten uppvuxen på en hundkennel, så avel har funnits med sedan barnsben.

Hur det hela började

När jag var i 18-årsåldern hyrde jag in min ridhäst hos en kompis. I granngården fanns det en shetlandsponny, som var fux, och jag blev otroligt förtjust i den. Tänkte redan då, att en sådan skulle jag ha en dag… Och så blev det givetvis, ett antal år senare. Fux var givet såklart, för jag har alltid varit svag för fuxar.

Gunilla & Omega, foto: Maria Persson

Gunilla & Omega, foto: Maria Persson

Vintern 1986-1987 lånade jag ett rödskäcksto, som sällskap åt min ridhäst, som jag sedan köpte. Tyvärr strulade det med stallplats, så min veterinär fick köpa henne av mig. Jag köpte tillbaka hennes son (e. Annelunds Gasso RS 206) som också var rödskäck, som jag senare kastrerade och sålde. På den tiden var det väldigt svårt att hinna med att köpa bra shetlandsponnyer, när de väl var till salu, för efterfrågan var stor. Man kan nog påstå att shetlandsaveln blommade då och under ett antal år därefter.

Jag fick tag på ett 2-årigt sto i Helsingborg, som jag köpte osedd. Almnäs Uline hette hon och var efter Paul van de Papenhoeve RS 185 (ue. Gletness Rockall RS 155). Hon visades på premiering med 38p. Jag hade sedan Ullis, som hon kallades, några år innan jag sålde henne vidare och hon fick ett hingstföl efter Lockinge Napoleon RS 111.

Stamston

Sommaren 1990 var jag i Nossebro på utställning. Där jag blev väldigt förtjust i ett hingstföl som hette Almnäs Benny, som också visade sig vara till salu. Jag pratade med den dåvarande ägaren, Anne Pagmar på Stuteri Jäboruder, som erbjöd mig att även få köpa Bennys mamma. Och så gick det alltså till när Goldan Tammy RS 1200 kom i min ägo. Det visade sej vara ett lyckat köp. Senare köpte jag även hennes halvsyster, Moniek van de Heide RS 1202, av Torsten och Ulla Jeppsson på Almnäs Stuteri. En mycket trevlig kontakt som jag har haft mycket nytta och glädje av. En vänskap som senare resulterade i möjligheten att få köpa Almnäs Flis RS 343.

Hingstar

1994 köpte jag två hingstföl, en fux och en svart. Den ene var Almnäs Flis RS 343 och den andre hette Almnäs Frej (e. Wessel v.d. Amstelhof RS 235). Jag visade Frej som 3-åring med 39 poäng, så jag kastrerade och sålde honom som barnponny. Eftersom Flis behövde mer tid att utvecklas, så väntade jag tills han blev fyra år med att visa honom. Så, på våren 1998 åkte jag alltså ner till Borås för att visa Flis och han blev inte bara godkänd med hela 42 poäng, utan fick också högst poäng av de nygodkända hingstarna! Det var otroligt roligt!

På en resa till Bengt Ohlsson på Furunäs Stuteri hittade jag och mina väninnor Furunäs Bonzo RS 269  Det blev kärlek vid första ögonkastet. Fast man funderade ibland vad man gav sig in på, då han var totalt ohanterad! Men hans snälla ögon fick mig att smälta! Med massor av tålamod och minst lika mycket kärlek, fick jag hans förtroende och kunde köra in denna då 4,5-åriga hingst utan problem. Sedan, bara några månader senare, visade jag Bonzo på hingstpremieringen och han blev inte bara godkänd med 41 poäng – utan gjorde även ett godkänt bruksprov. Det kan man kalla LYCKA!

Jag har även flera egna uppfödningar som blivit godkända avelshingstar. De första var Kölnäs Camillo RS 301 och Kölnäs Gor-Tex RS 382, båda fuxar och båda numera exporterade till Finland. De senaste åren har Kölnäs Qlerence RS 630 och Kölnäs Rednex RS 655 tillkommit.

Nutid

gardenDet har varit otroligt roliga år, med mycket framgång. Men även motgång. En jobbig skilsmässa bland annat. Flis fick förstoppning efter att han blev Årets Ponny och hamnade på operationsbordet på Ulltuna i Uppsala där han blev buköppnad. Men min lilla tappre herre klarade det med bravur, helt otroligt! Stort tack till veterinärerna som lyckades rädda honom samt till min väninna, May på Älvåsens stuteri, som ställde upp och följde med på så kort varsel. TACK!

Efter allt detta så var jag ganska ”mätt” och tyckte inte att det var roligt längre, så jag bestämde mej för att lägga ner! Började försiktigt med att leasa ut Flis och stoet Kölnäs Angelick som var betäckt med Kölnäs Gor-Tex (resultatet blev Tussila Go), sålde Kölnäs Bellamy efter att May lånat henne. Gor-Tex blev utlånad fick prova lite trav, sen såldes han. Så jag ägde bara två shettisar och de var utlånade några år. Men efter att ha ”vilat” från hästar så kom intresset tillbaka!

Ja i nuläget 2014 så har jag 16 stycken pållar och hoppas att jag och min kropp orkar fortsätta många år till med denna helt underbara ras! Jag bara älskar shetland, så mycket häst i denna lilla kropp!

namn2